Terug naar de tuin




Het Koninkrijk

Zijn vader zag hem in de verte al aankomen. Hij kreeg medelijden en rende op zijn zoon af, viel hem om de hals en kuste hem. “Vader,” zei zijn zoon tegen hem, “ik heb gezondigd tegen de hemel en tegen u, ik ben het niet meer waard uw zoon genoemd te worden.” Maar de vader zei tegen zijn knechten: “Haal vlug het
mooiste gewaad en trek het hem aan, doe hem een ring aan zijn vinger en geef hem sandalen. Breng het gemeste kalf en slacht het. Laten we eten en feestvieren, want deze zoon van mij was dood en is weer tot leven gekomen, hij was verloren en is teruggevonden.”
(uit de gelijkenis van de verloren zoon, Lucas 15)

Het is een zegen om een eigen veilige plek te hebben.
Er zijn miljoenen op deze wereld die geen thuis hebben, soms zelfs niet meer welkom zijn in hun geboorteland.
Ze zijn vluchteling om wat voor reden ook. Ze brengen hun leven door in een vreemd land en hebben heimwee naar een thuis dat niet meer bereikbaar is en soms zelfs verdwenen.
Ook wij die "onderdak" zijn weten dat we ook "onderweg" zijn.
Uiteindelijk verlangt iedereen naar een thuis.
Misschien denken we terug aan het gezin waarin we groot werden - als je thuiskwam van school stond vader of moeder klaar met een glas zoete thee.
En luisterde naar wat je die dag had meegemaakt.
Iedereen verlangt naar een dergelijk thuis waar het veilig blijft en waar je je plek hebt gevonden. Waar iemand op je wacht.
Christenen zeggen dat deze wereld nog niet ons thuis is want we zijn burgers van Gods koninkrijk geworden als we Jezus aanvaarden.
Bijna 150 keer gaat het in het Nieuwe Testament over dat koninkrijk.
Denk bijvoorbeeld aan het "Onze Vader", daar staat:
Laat Uw Koninkrijk komen!

Het is NU voor ons allemaal mogelijk om de weg naar Gods koninkrijk terug te vinden.
De verbinding met God te herstellen. God heeft de deur naar Zijn huis voor ons van het slot gehaald. Dit is de tijd van genade.
Wij mogen burgers worden van het koninkrijk van God.
Want binnen in ieder van ons komt op een dag het gevoel dat we niet op onze plek zijn. Dan hebben we heimwee naar een echt thuis.
Dan gaan we zoeken naar een betere plek. En dan zijn er misschien heel veel leiders en beroemdheden die roepen: "Hier moet je zijn! Dit is een geweldige plek!" of "mij moet je volgen want ik weet de weg! Koop mijn boek!" of "je moet jezelf veranderen, ik weet 12 stappen naar rijkdom" of "zeven stappen naar een gelukkig leven!" of "19 regels voor een geweldige relatie!"

Ondertussen staat Vader in de deur van zijn huis en tuurt in de verte.
Hij wacht op zijn verloren zoon.
Vol liefde laat hij zijn zoon zelf de weg naar huis vinden.
Zonder dwang en zonder drang en zonder allerlei eisen te stellen.
Gods deur staat open, de tafel is gedekt. Welkom!
Welkom thuis!
Amen.

(uit het maandblad Kontakt)

Populaire posts van deze blog

Kamp Westerbork Wandeltocht