Doorgaan naar hoofdcontent

Het oordeel over Leeuwarden (juli 2014)

Nu en dan bezoek ik met OV- en Museumkaart een stad of dorp in Nederland.
Deze maand heb ik Leeuwarden en het Fries Museum bekeken.
Als tiener ging ik met mijn ouders al naar het oude Fries Museum. Ik herinner me het zwaard van Grote Pier (is er nog steeds) en een skelet uit de Steentijd (blijkbaar herbegraven).
Het nieuwe gebouw is groot, misschien zelfs te groot voor de getoonde collectie. 

Een mooi hoogtepunt is de tentoonstelling over Oud Geld waarin de levensloop van een aantal rijke Friezen uit de Gouden Eeuw onder de loep wordt genomen. Jort Kelder is de gids die op zijn geheel eigen manier een aantal BN'ers uit die tijd introduceert. 

Ook de geschiedenis van Friesland in de Tweede Wereldoorlog is de moeite waard. Een monument met alle namen van de 600 omgebrachte joodse Friezen vormt een belangrijk onderdeel van deze afdeling.

Het was erg koud in het museum maar gelukkig scheen buiten de zomerzon zodat ik weer een beetje kon opwarmen.
De stad Leeuwarden heeft altijd al een winderige entree. Als je uit het stationsgebouw naar het centrum loopt kom je door een soort windtunnel.
Het centrum zelf heeft veel winkelstraten en een aantal terrassen maar er is helaas ook veel leegstand. Als je interesse hebt in geschiedenis en oude gebouwen dan zit je goed in Leeuwarden: 
Helaas zijn er ook een aantal gewoon lelijke bouwsels die de skyline overheersen maar dat is mijn mening maar.

Kortom:
Leeuwarden - als je toch in de buurt bent...
Fries Museum - doen, maar neem een vest mee!

Volgende keer zal ik mijn fototoestel niet vergeten...

Populaire posts van deze blog

Mijn kerk

MIJN GEMEENTE

Tijdens de vorige gemeentevergadering kwam mij de gedachte in het hoofd: “waarom de gemeente? Waarom deze gemeente?”
Voor mij is de gemeente de plek waar je samen je geloof beleeft in bijvoorbeeld zingen, luisteren en bidden. Ook is de plaatselijke gemeente een onderdeel van de wereldwijde Gemeente.
Maar dat klinkt allemaal wat theoretisch - Waarom zeg ik: “dit is MIJN gemeente”??

De kerk lijkt niet op een vereniging waarvan je afscheid neemt als je geen tijd of zin meer hebt. Het lijkt vaker op een familie waar je bij hoort zelfs als je een gekke tante, een emotieloze vader of een ondankbare zoon hebt...

De gemeente is de plek waar we geven, vinden en krijgen.
We geven onszelf aan de Heer van de Gemeente en zijn daardoor lid van de wereldwijde Gemeente. Daarna vinden we een plek in een plaatselijke kerk waar we tussen andere gelovigen de Heer mogen ontmoeten. Tenslotte krijgen we hoop voor de toekomst, een groeiend geloof en leren we van de liefde van de Heer.

Maar eh……

Een film gezien...

Het lukt me meestal nauwelijks om een film op tv helemaal te zien. Al snel is mijn aandacht weg en ga ik zappen. Weinig films kunnen mij langdurig boeien - personen in films zijn vaak eendimensionaal en voorspelbaar. Vooral als ik het boek al heb gelezen erger ik me aan de vrijheden die de regisseur zich veroorloofd. "Het boek was beter!" zeg ik dan snel.

Deze week heb ik een film gezien waarvan het boek nog steeds beter is maar toch wil ik iedereen aanraden meteen de bioscoop op te zoeken. Het gaat om Mary Magdalene.

Bij iedere film over een deel uit de Bijbel is sprake van fantasie en afwijkingen van de verhaallijn, ook bij deze film. Maar in Mary Magdalene zijn de personen menselijk en overtuigend. Een persoon als Judas bijvoorbeeld is niet als een platte slechterik neergezet maar als een echt persoon.
En de boodschap van het evangelie klinkt er nog steeds in door.

Kortom: een prachtige film die je moet zien!Watch Over Us

Watch over us Watch over us When my hands are tired When my strength is gone
Momma, your baby's Shrouded in sorrow You've had your time But who has tomorrow?
Watch over us Watch over us Father, your sickness Lives here in me
I don't need no crown I don't need no glory You've had your life But that ain't my story
Sometimes I'm up Sometimes I'm down Sometimes I'm almost Leveled to the ground
But my baby's sleeping Sleeping in peace
So watch over us