Doorgaan naar hoofdcontent

Piet!

Ik ga iets zeggen wat je tegenwoordig blijkbaar niet mag zeggen. Mogelijk verlies ik zelfs vrienden op Facebook, Google+ en Twitter; nou dan moet dat maar.
Hier komt het, hou je vast! Bijna…


Ik heb een hekel aan Zwarte Piet!


Zo, dat is eruit.
Ik zie nu al allemaal berichten voorbij komen over die geweldige traditie die Zwarte Piet wel niet is en dat we zo’n oude traditie vast moeten houden. En dat we boos moeten worden op mensen die Piet niet meer perse zwart willen maken maar eventueel een andere kleur willen geven.


Tradities blijven alleen leven als je ze nu en dan aanpast aan de tegenwoordige tijd!
Als kind vond ik Zwarte Piet al een gruwel. Toen was het een tikkeltje erger dan nu. Zwarte Piet kwam binnen met rammelende kettingen en een roe, hij sprak in een soort nep-allochtoons. 
De acteurs van toen hebben waarschijnlijk enorme pret gehad bij het zien van de spanning en soms pure angst bij de kinderen...
De traditie is dus al een beetje aangepast, laten we het nog iets aanpassen en andere kleuren toelaten. Of hem zelfs helemaal niet schminken, dat is nog beter.
Tegelijk helpen we dan onze buren die Zwarte Piet racisme vinden en maken we er weer een echt Kinderfeest van waar iedereen aan mee kan doen. Want wat is daar nu tegen?

Populaire posts van deze blog

Mijn kerk

MIJN GEMEENTE

Tijdens de vorige gemeentevergadering kwam mij de gedachte in het hoofd: “waarom de gemeente? Waarom deze gemeente?”
Voor mij is de gemeente de plek waar je samen je geloof beleeft in bijvoorbeeld zingen, luisteren en bidden. Ook is de plaatselijke gemeente een onderdeel van de wereldwijde Gemeente.
Maar dat klinkt allemaal wat theoretisch - Waarom zeg ik: “dit is MIJN gemeente”??

De kerk lijkt niet op een vereniging waarvan je afscheid neemt als je geen tijd of zin meer hebt. Het lijkt vaker op een familie waar je bij hoort zelfs als je een gekke tante, een emotieloze vader of een ondankbare zoon hebt...

De gemeente is de plek waar we geven, vinden en krijgen.
We geven onszelf aan de Heer van de Gemeente en zijn daardoor lid van de wereldwijde Gemeente. Daarna vinden we een plek in een plaatselijke kerk waar we tussen andere gelovigen de Heer mogen ontmoeten. Tenslotte krijgen we hoop voor de toekomst, een groeiend geloof en leren we van de liefde van de Heer.

Maar eh……

Een film gezien...

Het lukt me meestal nauwelijks om een film op tv helemaal te zien. Al snel is mijn aandacht weg en ga ik zappen. Weinig films kunnen mij langdurig boeien - personen in films zijn vaak eendimensionaal en voorspelbaar. Vooral als ik het boek al heb gelezen erger ik me aan de vrijheden die de regisseur zich veroorloofd. "Het boek was beter!" zeg ik dan snel.

Deze week heb ik een film gezien waarvan het boek nog steeds beter is maar toch wil ik iedereen aanraden meteen de bioscoop op te zoeken. Het gaat om Mary Magdalene.

Bij iedere film over een deel uit de Bijbel is sprake van fantasie en afwijkingen van de verhaallijn, ook bij deze film. Maar in Mary Magdalene zijn de personen menselijk en overtuigend. Een persoon als Judas bijvoorbeeld is niet als een platte slechterik neergezet maar als een echt persoon.
En de boodschap van het evangelie klinkt er nog steeds in door.

Kortom: een prachtige film die je moet zien!Watch Over Us

Watch over us Watch over us When my hands are tired When my strength is gone
Momma, your baby's Shrouded in sorrow You've had your time But who has tomorrow?
Watch over us Watch over us Father, your sickness Lives here in me
I don't need no crown I don't need no glory You've had your life But that ain't my story
Sometimes I'm up Sometimes I'm down Sometimes I'm almost Leveled to the ground
But my baby's sleeping Sleeping in peace
So watch over us