Doorgaan naar hoofdcontent

Boom bij het water?

Hij zal zijn als een boom,
geplant aan stromend water.
Op tijd draagt hij vrucht,
zijn bladeren verdorren niet.
Alles wat hij doet komt tot bloei.

(uit Psalm 1)
Volgens een onderzoek dat eerder dit jaar in Trouw stond vormen gelovigen in Nederland een minderheid. Ze verdeelden de Nederlanders in de volgende vier categorie├źn:
  • Athe├»st: Er bestaat geen God of hogere macht of kracht - 25%
  • Agnost: Weet niet of God of een hogere macht bestaat - 31%
  • Ietsist: Er moet iets zijn als een hogere macht of kracht - 27%
  • Gelovige: God houdt zich met ieder mens persoonlijk bezig - 17%
Die laatste categorie bestaat niet alleen uit christenen maar ook uit bijvoorbeeld joden, moslims en hindoes. Ondanks het feit dat het percentage gelovigen onder nieuwe Nederlanders veel hoger is dan bij de autochtone bevolking krimpt het aantal gelovigen ieder jaar opnieuw.
Er zijn kerken die groeien maar die groeien volgens mij vooral door geboorten in eigen kring of doordat gelovigen van andere kerken naar die gemeenten verhuizen. Er lijkt nauwelijks groei te zijn door bekering van buiten eigen kring.

Als deze ontwikkeling zich doorzet zijn er over een halve eeuw nauwelijks christenen in Nederland over. Kunnen we straks een boek kopen met de titel: "Hoe God verdween uit Nederland"? Zit ik bij een stervend clubje? Of wachten we op een opwekking?


Foto is van Vice.com. Het is een kerk gebouwd door vluchtelingen bij Calais.

Populaire posts van deze blog

Mijn kerk

MIJN GEMEENTE

Tijdens de vorige gemeentevergadering kwam mij de gedachte in het hoofd: “waarom de gemeente? Waarom deze gemeente?”
Voor mij is de gemeente de plek waar je samen je geloof beleeft in bijvoorbeeld zingen, luisteren en bidden. Ook is de plaatselijke gemeente een onderdeel van de wereldwijde Gemeente.
Maar dat klinkt allemaal wat theoretisch - Waarom zeg ik: “dit is MIJN gemeente”??

De kerk lijkt niet op een vereniging waarvan je afscheid neemt als je geen tijd of zin meer hebt. Het lijkt vaker op een familie waar je bij hoort zelfs als je een gekke tante, een emotieloze vader of een ondankbare zoon hebt...

De gemeente is de plek waar we geven, vinden en krijgen.
We geven onszelf aan de Heer van de Gemeente en zijn daardoor lid van de wereldwijde Gemeente. Daarna vinden we een plek in een plaatselijke kerk waar we tussen andere gelovigen de Heer mogen ontmoeten. Tenslotte krijgen we hoop voor de toekomst, een groeiend geloof en leren we van de liefde van de Heer.

Maar eh……

Een film gezien...

Het lukt me meestal nauwelijks om een film op tv helemaal te zien. Al snel is mijn aandacht weg en ga ik zappen. Weinig films kunnen mij langdurig boeien - personen in films zijn vaak eendimensionaal en voorspelbaar. Vooral als ik het boek al heb gelezen erger ik me aan de vrijheden die de regisseur zich veroorloofd. "Het boek was beter!" zeg ik dan snel.

Deze week heb ik een film gezien waarvan het boek nog steeds beter is maar toch wil ik iedereen aanraden meteen de bioscoop op te zoeken. Het gaat om Mary Magdalene.

Bij iedere film over een deel uit de Bijbel is sprake van fantasie en afwijkingen van de verhaallijn, ook bij deze film. Maar in Mary Magdalene zijn de personen menselijk en overtuigend. Een persoon als Judas bijvoorbeeld is niet als een platte slechterik neergezet maar als een echt persoon.
En de boodschap van het evangelie klinkt er nog steeds in door.

Kortom: een prachtige film die je moet zien!Watch Over Us

Watch over us Watch over us When my hands are tired When my strength is gone
Momma, your baby's Shrouded in sorrow You've had your time But who has tomorrow?
Watch over us Watch over us Father, your sickness Lives here in me
I don't need no crown I don't need no glory You've had your life But that ain't my story
Sometimes I'm up Sometimes I'm down Sometimes I'm almost Leveled to the ground
But my baby's sleeping Sleeping in peace
So watch over us